18. 1. 2017

Pepsi je s cukrem

Pepsi je s cukrem

V reakci na dnes (17. 1. 2017) vydaný článek v MF DNES a idnes.cz uvádíme s ohledem na zveřejněné informace následující:

Skutečností je, že v Pepsi používáme již téměř rok řepný cukr, který odebíráme od českých zemědělců.

U zkoumaného vzorku v testu MF DNES nelze přesně určit, jakým skladovacím podmínkám byl vzorek před hodnocením vystaven. Navíc byl zkoumaný vzorek, jak sama redakce uvádí, blízko konci minimální trvanlivosti. Právě stáří výrobku a teplota skladování má vliv na tzv. inverzi, která je přirozeným jevem, kdy se v nápoji cukr štěpí na glukózu a fruktózu.

Ostatně i na tuto příčinu se odkazuje v samotném článku a to přímo prostřednictvím citovaného odborníka, pana Aleše Rajchla z Vysoké školy chemicko-technologické: „V kyselém prostředí dochází k takzvané inverzi, kdy se sacharóza hydrolyzuje (štěpí se) na glukózu a fruktózu. U testovaných kolových nápojů došlo k poměrně výrazné inverzi, a to zejména u těch s blížícím se koncem minimální trvanlivosti.“

Přitom srovnávání kolových nápojů v MF DNES, založeném na výrobcích s různou dobou trvanlivosti nebo na rozdílných obalech (PET láhve versus plechovky), je zavádějící.

Skutečnost, že zkoumaný vzorek v MF DNES byl před koncem trvanlivosti, se mohla projevit i na výsledku ochutnávky. Nejlepší senzorické vlastnosti, tedy chuť, vůně, vzhled, mají nápoje stejně jako jiné potravinářské výrobky s určenou dobou minimální trvanlivosti, pokud jsou co nejčerstvější. Během skladování působí na výrobek světlo a teplo, které urychlují stárnutí výrobku.